Stima de sine
Stima de sine
Autor Psiholog Liana Ciuchina
Stima de sine reprezinta modul in care ne evaluam pe noi insine in raport cu propriile noastre asteptari si cu ceilalti si este direct proportionala cu constientizarea valorii noastre. Fiecare fiinta umana este unica si are o valoare care merita sa fie respectata. Valoarea unei fiinte umane este data de suma comportamentelor, actiunilor si potentialitatilor sale trecute, prezente si viitoare.
Capacitatea fiintei umane de a se proiecta in viitor, de a-si constientiza, dori si anticipa devenirea prin raportarea la experientele si succesele anterioare si credinta despre propria eficacitate contribuie la intarirea stimei de sine.
Stima de sine se bazeaza pe trei componente: increderea in sine, conceptia despre sine si iubirea de sine.
Iubirea de sine
Este elementul cel mai important. A ne stima inseamna a ne evalua. Dar a ne iubi nu suporta nicio conditie: ne iubim in ciuda defectelor si limitelor, in ciuda esecurilor si infrangerilor, pur si simplu pentru ca o voce interioara, timida, ne spune ca suntem demni de iubire si respect. Aceasta iubire neconditionata nu depinde de performantele noastre, ea aratand ca ne putem regrupa dupa esecuri.
Ea nu ne fereste de suferinta sau de indoiala in cazul unor dificultati, dar ne apara de disperare. Iubirea de sine depinde in mare parte de dragostea pe care ne-a impartasit-o familia noastre atunci cand eram copii, si de ,,hrana afectiva’’, care ne-a fost daruita.
Conceptia despre sine
Parerea pe care o avem despre noi, aceasta evaluare fondata sau mai putin fondata, a calitatilor si defectelor noastre, este al doilea stalp al stimei de sine. Nu este vorba doar de cunoasterea de sine; importanta nu este realitatea lucrurilor, ci convingerea de a fi detinatori ai calitatilor sau defectelor, ai potentialitatilor si limitelor. Este un fenomen in care subiectivitatea joaca un rol esential.
Aceasta conceptie pe care o avem despre noi insine o datoram mediului nostru familial si in special proiectelor pe care parintii nostri le fac pentru noi. In unele cazuri copiii sunt impovarati in mod inconstient de catre parinti si indeplinesc ceea ce ei insisi nu au putut sau nu au stiut sa realizeze in viata lor. Este ceea ce se numeste ,,copilul insarcinat cu o misiune’’.
Increderea in sine
Este realista si predictibila, deoarece se sprijina pe rezultate concrete obtinute in trecut, pe experientele reale pe care o persoana le-a trait si care-i permit sa prezica rezultatele la care se asteapta in viitor. Se bazeaza pe constientizarea propriilor cunostinte si competente intr-un anumit domeniu, pe rezultatele pozitive obtinute anterior.
A fi increzator, inseamna, a considera ca esti capabil sa actionezi intr-o maniera adecvata in situatiile importante. Increderea in sine provine in principal din modul de educatie transmisa de familie sau de scoala.
Cum puteti sa va intariti stima de sine?
Formati-va o parere personala si luati decizii!
Acceptati complimentele care va plac si vi se par a fi sincere!
Dati importanta ideilor voastre!
Fiti indulgenti cand faceti greseli!
Concentrati-va pe punctele voastre tari si reusitele voastre!
Invatati sa spuneti ,,nu’’!
Respingeti cu indiferenta orice remarca rauvoitoare!
Invatati din greselile voastre pentru a nu le mai repeta!
Faceti din fericire un obicei!
Acceptati cu seninatate cand ati gresit sau v-ati inselat!
Acceptati-va neconditionat!
Meritati mai mult decat credeti!
Acceptati ca ceilalti sunt diferiti de voi!
Zambiti cand sunteti criticati!
Rezistati tentatiei de a va schimba doar pentru ca ceilalti sa va placa!
Evitati sa va creati suferinte inutile!
Nu luati nicio competitie prea in serios!
Nevoile voastre personale sunt cele mai importante!
Refuzati fara sa va simtiti vinovati!
Formati-va o parere cat mai corecta despre ceilalti!
Ganditi ca sunteti o persoana demna de respect!
Iertati-va greselile!
Ganditi pozitiv!
Nu pastrati resentimente!
Invatati sa va rezolvati problemele!
Aparati-va interesele!
Aveti incredere in voi!
Asumati-va responsabilitatea pentru ceea ce vi se intampla!
Invatati sa va adaptati!
Spuneti sau ganditi lucruri bune despre ceilalti!
Lasă un răspuns