Psihologie clinica
Psihologie clinica
Psihologia clinica este psihologia aplicata in patologie si in optimizarea subiectilor umani sanatosi (ex. profilaxia bolilor, optimizarea performantelor intelectuale etc.). Patologia studiaza modul in care se instaleaza, evolueaza si se termina bolile.
Psihologia clinica contribuie la furnizarea unor tehnologii psihologice de control al stresului, al unor obiceiuri alimentare dezadaptative, de autocontrol emotional, prevenind astfel imbolnavirea si optimizand performantele subiectilor umani sanatosi.Profilaxia (preventia) poate fi primara, secundara sau tertiara.
Preventia primara se refera la interventia care previne instalarea bolii. Ea se adreseaza populatiei sanatoase, dar cu vulnerabilitate la boala si se realizeaza prin interventii la nivel de grup.
Preventia secundara se refera la interventia care are loc imediat după aparitia bolii si care are ca scop prevenirea complicațtilor si evolutiei bolii (ex. reducerea riscului de suicid in depresie).
Preventia tertiara se face in cazul bolilor cronice si urmareste reducerea complicatiilor induse de complicatiile bolii (ex. cresterea calitatii vietii a persoanelor depresive cu tentative de suicid).