Cum sa pedepsesti fara sa ranesti

Pedeapsa este, alaturi de recompense, o metoda de disciplinare a copilului. Ea este o acțiune care presupune un anumit disconfort, frustrare sau chiar suferință, însa este un rau necesar. Din pacate, cand ne uitam în jur, vedem ca pedepsele sunt aplicate de cele mai multe ori greșit si ca fac numai rau. De aceea, este indicat sa aflam cum se aplica pedeapsa in mod potrivit, astfel incat sa isi atinga scopul si sa poata fi evitate efectele ei negative.

Stabileste corect regulile pentru copii. Daca unui copil i se explica de ce este important sa respecte o anumita regula va putea privi pedeapsa ca pe o consecinta naturala a incalcarii respective reguli.

Atunci cand anunti o anumita regula, spune-i copilului si ce pedeapsa va primi daca o incalca. Pedepsele cele mai eficiente sunt cele care se refera la retragerea unor privilegii (copilul nu mai are voie la TV, nu se mai joacă 5 minute, pleaca acasa de la locul de joacă, etc), iar cele mai puţin eficiente sunt cele care presupun inducerea unei suferinţe (fizice sau psihice).

 Aminteste-ti ca bataia nu functionează niciodata! Chiar daca pare eficienta pe moment, are consecinte negative asupra copilului si il invata sa fie agresiv.

Nu folosi pedepse pentru incalcarea unor reguli despre care copilul nu stia ca trebuiesc respectate. Daca realizezi ca ai uitat sa mentionezi o regula importanta, nu il pedepsi de prima oara cand o incalca, in necunostinta de cauza.

Aplica pedeapsa imediat ce are loc comportamentul negativ. Astfel copilul va intelege ideea consecintelor imediate ale propriilor actiuni.

Aseaza-te intr-o pozitie astfel incat sa fii la nivelul copilului cand ii vorbesti, pentru ca el sa inteleaga ca nu doresti sa te impui prin forta, ci ca vrei sa il faci sa inteleaga ceva.

Spune-i copilului pentru ce comportament il pedepsesti si arata-i care sunt consecintele negative ale respectivului comportament. Spre exemplu: ,,Uite, pentru ca l-ai lovit pe Andrei, acum il doare piciorul!’’

Pedepseste comportamentul, nu copilul!

In loc să spui ,,Esti un copil rau” este mai folositor sa spui ,,Ai facut ceva rau”. Un comportament rau poate fi mereu schimbat si corectat, dar daca copilul crede ca el este rau, se va simti lipsit de valoare si nu va sti ce anume sa schimbe.

Dă-i alternative pozitive la respectivul comportament. Spune cum iti doresti sa se poarte in viitor in situatii similare. Spre exemplu: ,,Vreau pe viitor cand Andrei iti ia jucaria sa vii sa imi spui mie, nu sa il lovești”.     

Nu amana pedeapsa folosind avertismente. Avertismentele sunt o cale sigura de a submina importanta pedepsei si il fac pe copil sa nu ia pedeapsa cu adevarat in serios.         

Daca folosesti pedeapsa de tipul time-out (in care copilul sta intr-un loc izolat cateva minute pentru a reflecta la ce a facut), aceasta ar trebui sa dureze atatea minute cat este varsta copilului (pentru un copil de 3 ani, o pedeapsa de 3 minute).

Dupa ce copilul a terminat pedeapsa, incheie subiectul, fara sa mai revii asupra ei, sau sa faci aluzii la ea cand nu este cazul. Nu uita ca pedeapsa este o lectie de învatat: daca si-a insusit lectia, nu mai are rost sa revii asupra ei.

Fii consecvent! Aplica pedeapsa de fiecare data cand copilul face comportamentul nepotrivit, fara exceptie, pentru ca altfel el nu va lua in serios pedeapsa.

Nu te lasa impresionat de protestele si lacrimile copilului. In cazul pedepsei, un anumit disconfort este pretul platit pentru a-l disciplina pe copil. Daca cedezi la lacrimile lui, el va invata ca ori de cate ori plange scapa de pedeapsa. De asemenea, daca dupa ce il pedepsesti te duci la el cerandu-ti iertare iti vei pierde autoritatea de părinte.

Aplica pedepsele, dar nu uita sa folosesti si recompensa cand se respecta regula, mai ales la început! De multe ori suntem atenti numai la greseli si trecem faptele bune cu vederea, ca si cand ar fi de la sine intelese. In felul acesta devenim critici si mereu nemultumiti, punand accentul numai pe greselile copiilor. Copiii au nevoie sa fie apreciati cand respecta regulile, mai ales daca este o regula care necesita control si abtinere din partea lor.

A pedepsi fara sa te razbuni, a fi ferm fara sa fii abuziv, a fi rabdator fara sa fii prea permisiv, acestea sunt provocarile tale cand vine vorba de pedeapsa.

Regulile de mai sus te ajuta sa eviti greselile majore pe care le poti face cand iti pedepsesti copilul, insa ca sa le poti respecta, ai nevoie de rabdare, de toleranta, dar si de consecventa si fermitate. Da-ti timp si rabdare pentru a invata care sunt pedepsele cele mai eficiente si cele mai puţin nocive pentru copilul tau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.