Copilul si emotiile

 

12

Psiholog Liana Ciuchina

 

A fost odata un copil care voia sa fie tot timpul fericit. Cu toate acestea i se intâmplau lucruri care, uneori il speriau, alteori il întristau sau il maniau. Lui nu-i placeau aceste emotii si a rugat o zană sa-l scape de simtirile neplacute. Zana binevoitoare i-a raspuns  chemarii, dar, in loc sa-l scape de ele, l-a uimit spunandu-i ca, fara acelea, ar fi fost mult mai sarac.

Aşa ca, atunci cand el era in fata unei ape adanci in care-i scapase mingea, Zana i-a aparut din umbra si i-a spus:

− Frica te ajută sa stii sa te aperi de ceea ce este periculos!

De asemenea, atunci cand era trist, pentru ca nu obtinuse nota maxima la o evaluare, din nou a aparut Zana care i-a explicat:

− Acum eşti trist. Tristetea te ajuta sa intelegi mai bine viata si sa cauti fericirea si lucrurile bune. Cum altfel ai putea sa pretuiesti ceva pe lume daca nu stii ce inseamna pierderea?

Altadata, cand copilul era foarte furios, pentru ca parintii nu-l lasau sa se joace pe calculator, Zana  i s-a aratat din nou:

− Vezi câtă putere si energie ai? Cu toate acestea, energia si puterea trebuie folosite cu mare intelepciune, astfel incat  sa nu  ranesti sau sa distrugi.

A trecut mult timp de la întâlnirea copilului cu Zana şi, pe parcursul anilor, el si-a dat seama cat de folositoare erau acele emotii, pentru ca ele ii aratau calea schimbarii. Astfel, copilul devenea cu fiecare zi, mai puternic, mai viguros si mai pregătit pentru viata.

Si, odata imprietenit cu emotiile mai putin placute, de care nu-i mai era frica, el le privea ca pe niste prieteni sinceri care iti spun adevarul.

Stia ca nu dureaza mult, asa cum nici norii negri nu pot ascunde soarele prea mult timp. Iar fericirea lui, asemeni soarelui, stralucea tot timpul pe cerul cu sau fara nori. De-abia acum el putea sa fie cu adevarat implinit, sa se bucure de viata pe de-a-ntregul, sa pretuiască fiecare clipa.

 

 

Autor  Clara Ruse

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.