Care este diferenta dintre psiholog, psihiatru, psihoterapeut?

Psihologul

Psihologul a absolvit Facultatea de psihologie de 3 sau 4 ani, insa diploma de licenta nu ii permite sa consilieze clienti in cabinet.

Pentru a avea clienti, psihologul trebuie sa urmeze un program de masterat in domeniu la o facultate de Psihologie acreditata de Colegiul Psihologilor, pentru a deveni psiholog clinician sau psihoterapeut, cu diverse formari pe care scolile le ofera (cognitiv-comportamentala, ericksoniana, sistemica de cuplu si familie etc). 

Pentru a avea drept de practica, Psihologul trebuie sa fie acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Psihoterapeutul

Psihoterapia se afla la intersectia dintre medicina si psihologie. Spre deosebire de psiholog, psihoterapeutul este un psiholog care a urmat o specializare suplimentara: psihoterapia.

Psihoterapeutul poate trata diverse afectiuni psihice (depresie, anxietate, tulburari de personalitate sau diagnostice severe cum ar fi schizofrenia sau bipolaritatea) prin metodele invatate in formarea pe care a urmat-o. 

In functie de formarea psihologului, metodele de terapie sunt diferite dar au acelasi scop, acela de a diminua simptomele negative ale afectiunii.

Astazi, psihoterapia presupune intalnirea cu propria imagine, careia ii dai frau liber povestind si traind fiecare emotie pe care o ai, sub ghidarea psihoterapeutului, pentru redescoperirea sinelui.

Psihiatrul

Psihiatrul este absolvent al Facultatii de medicina, si, spre deosebire de psiholog si psihoterapeut, poate prescrie medicamentatie in tratarea afectiunilor psihice.

Psihiatrul si psihologul clinician pot evalua, diagnostica, trata si urmari evolutia pacientilor cu afectiuni psihice precum: anxietatea, tulburarile obsesiv-compulsive, dementa, adictiile, tulburari de somn, ori tulburari afective, iar psihoterapeutul poate trata si urmari evolutia unui diagnostic deja pus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.